Babylon Radio Celebrating Cultures, Promoting Integration

Kto może zostaćobywatelem Irlandii ?

Moi rodzice urodzili się w Wielkiej Brytanii i tak było I. Czy mam prawo do irlandzkiego obywatelstwa na podstawie moich irlandzkich dziadków?

Tak, masz prawo do irlandzkiego obywatelstwa przez pochodzenie czy któryś z twoich dziadków, urodził się w Irlandii, ale musisz się najpierw zarejestrować swoje narodziny w urodzeń zagranicznych Rejestru.

Jestem obywatelem USA, ale moja matka urodziła się w Galway. Wiem, że mogę ubiegać się o paszport irlandzki, ale muszę wyrzec obywatelstwo amerykańskie, by stać się obywatelem Irlandii?

Nie. Ponieważ matka urodziła się w Irlandii, już jesteś obywatelem Irlandii z pochodzenia, czy masz irlandzki paszport, czy też nie. Rząd irlandzki nie wymaga wyrzeczenia swoje obywatelstwo amerykańskie, wykonując swoje prawo do ubiegania się o irlandzkim paszportem.

Czy Rosjanka z obywatelem Irlandii dziecka (obecnie mieszkający w Rosji) otrzymał obywatelstwo irlandzkie?

Nie. Nie ma uprawnienie do jej stać obywatelem Irlandii na podstawie obywatelstwa swojego dziecka.

Moja dziewczyna i ja są zarówno chińscy obywatele. Pracujemy w Irlandii od początku 2009 roku w sprawie zezwoleń na pracę, i mieliśmy Chłopiec późno w roku 2012. Czy dziecko uprawnione do irlandzkiego obywatelstwa?

Tak. Jak zamieszkiwali legalnie w Irlandii przez 3 z 4 lat przed narodzinami dziecka, można uznać, że miał rzeczywisty związek z Irlandii, a dziecko będzie uprawniony do irlandzkiego obywatelstwa.

Jestem Indian, i mieszka i pracuje w Wexford na szeregu pozwoleń na pracę w ciągu ostatnich 4 lat. Kiedy będę ubiegać się o naturalizację?

Gdy mieszkał w państwie w sumie 5 z ostatnich 9 lat, w tym ostatni pełny rok przed datą złożenia wniosku, będzie ubiegać się o naturalizację

Czy mogę zostać obywatelem Irlandii poprzez naturalizację po 2 latach tutaj jako student szkoły językowej? Jestem chińczykiem.

Nie. Musisz mieć co najmniej 5 lat “zaliczalne zamieszkania” w państwie, które należy uwzględnić o naturalizację, lub co najmniej 3 lata, jeśli jesteś w związku małżeńskim obywatela Irlandii. Również czas spędzony tutaj na wizę studencką nie liczy w ogóle dla “zaliczalne zamieszkania”, więc “zaliczalne rezydencja” wynosi zero.

Jestem obywatelem Australii i legalnie mieszka w Irlandii od roku 2001. W 2002 roku wyszła za mąż za obywatela Irlandii. Teraz mogę ubiegać się o obywatelstwo irlandzkie?

Tak. Jak już była żoną obywatela Irlandii od ponad 3 lat, i mają wystarczająco dużo “zaliczalne zamieszkania” na wyspie Irlandii, możesz ubiegać się obywatelem Irlandii poprzez małżeństwo.

Jestem obywatelem Irlandii, mieszka w Walii Południowej Afryki z moim partnerem. Jesteśmy coraz żonaty i zamierzają kontynuować życie w Walii. Czy mój nowy mąż staje się automatycznie obywatelem Irlandii?

Nie. Trzeba by być małżeństwem od co najmniej 3 lat, i trzeba by żyć jako małżeństwo na wyspie Irlandii przez co najmniej 3 lata również.

Jestem obywatelem brytyjskim z paszport brytyjski. Pochodzę z Nepalu i mieszkają w Irlandii Północnej na 4 lata. Czy mogę zostać obywatelem Irlandii?

No, chyba że zastosowanie jako małżonka obywatela Irlandii, do których są małżeństwem od 3 lat. Aby stać się obywatelem Irlandii poprzez naturalizację trzeba by mieszkać w Irish członkowskim przez co najmniej 5 z ostatnich 9 lat.

Jestem francuskim, ożenił się Irlandczyk i mieszka w Irlandii od 8 lat. Jeśli stanę się obywatelem Irlandii, może również utrzymać moje obywatelstwo francuskie?

Rząd irlandzki nie wymaga wyrzeczenia swoje obywatelstwo francuskie stając.

W celu ustalenia, kto może stać się obywatelem irlandzkim, wszystkie stosowne opcje podane powyżej uznaje się, w zależności od indywidualnej sytuacji.