Babylon Radio Celebrating Cultures, Promoting Integration

Kto może zostać obywatelem Irlandii ?

Moi rodzice urodzili się w Wielkiej Brytanii, tak jak ja sam. Czy mam uprawnienie do obywatelstwa irlandzkiego na podstawie irlandzkiego pochodzenia moich dziadków?

Tak, masz uprawnienie do ubiegania się o obywatelstwo irlandzkie jeżeli któryś z twoich dziadków został urodzony w Irlandii, ale musisz najpierw zarejestrować swoje narodziny w biurze the Foreign Births Register.

Jestem obywatelem USA, ale moja matka urodziła się w Galway. Wiem, że mogę ubiegać się o paszport irlandzki, ale czy muszę wyrzec obywatelstwo amerykańskie, by stać się obywatelem Irlandii?

Nie. Ponieważ matka urodziła się w Irlandii, już jesteś obywatelem Irlandii z pochodzenia, czy masz irlandzki paszport, czy też nie. Rząd irlandzki nie wymaga wyrzeczenia się  obywatelstwa amerykańskiego podczas dochodzenia swojego prawa do ubiegania się o irlandzki paszport.

Czy Rosjanka posiadająca dziecko z obywatelstwem irlandzkim (nie mieszkającym w Rosji) może otrzymać obywatelstwo irlandzkie?

Nie. Nie ma uprawnienia aby zostać obywatelem Irlandii na podstawie obywatelstwa jej dziecka.

Ja i moja dziewczyna jesteśmy oboje obywatelami Chin. Pracujemy w Irlandii od początku 2009 roku na pozwoleniach o pracę i mamy syna od końca 2012 roku. Czy dziecko jest utytułowane obywatelstwem irlandzkim?

Tak. Jako przebywający legalnie w Irlandii od 3 z 4 lat przed narodzinami dziecka, zostaniecie rozpatrzeni jako posiadający powiązanie do Irlandii, oraz dziecko zostanie utytułowane obywatelstwem irlandzkim.

Pochodzę z Indii i mieszkam oraz pracuję w Wexford na szeregu pozwoleń o pracę od ostatnich czterech lat. Kiedy będę uprawniony aby aplikować o naturalizację?

Jeżeli mieszkasz w stanie w sumie od 5 z ostatnich 9 lat, włączając pełen ostatni rok przed datą aplikacji, jesteś uprawniony aby ubiegać się o naturalizację.

Czy mogę zostać obywatelem Irlandii poprzez naturalizację po 2 latach tutaj jako student szkoły językowej? Jestem chińczykiem.

Nie. Musisz mieć co najmniej 5 lat “zaliczonego zamieszkania” w państwie, aby móc być uwzględnionym o naturalizację, lub co najmniej 3 lata, jeśli jesteś w związku małżeńskim obywatela Irlandii. Również czas spędzony tutaj na wizie studenckiej nie liczy się w ogóle do “zaliczalnego zamieszkania”, więc obecnie twoje “zaliczalne zamieszkanie” wynosi zero.

Jestem obywatelem Australii i legalnie mieszkam w Irlandii od roku 2001. W 2002 roku wyszłam za mąż za obywatela Irlandii. Czy teraz mogę ubiegać się o obywatelstwo irlandzkie?

Tak. Jako żona obywatela Irlandii od ponad 3 lat, i mają wystarczająco dużo “zaliczalnego zamieszkania” na wyspie Irlandii, możesz ubiegać się o zostanie obywatelem Irlandii poprzez małżeństwo.

Jestem obywatelem Irlandii, mieszkającym w Walii wraz z moim partnerem z Afryki Południowej. Zamierzamy się pobrać oraz  kontynuować życie w Walii. Czy mój nowy mąż staje się automatycznie obywatelem Irlandii?

Nie. Trzeba być małżeństwem od co najmniej 3 lat, i trzeba żyć jako małżeństwo na wyspie Irlandii przez co najmniej 3 lata również.

Jestem obywatelem Wielkiej Brytanii  z paszportem brytyjskim. Pochodzę z Nepalu i mieszkam w Irlandii Północnej od 4 lat. Czy mogę zostać obywatelem Irlandii?

Nie, chyba że zamierzasz aplikować jako małżonek obywatela Irlandii, z którym jesteście małżeństwem od 3 lat. Aby stać się obywatelem Irlandii poprzez naturalizację trzeba mieszkać w państwie irlandzkim przez co najmniej 5 z ostatnich 9 lat.

Jestem Francuzką, wyszłam za mąż za Irlandczyka i mieszka w Irlandii od 8 lat. Jeśli stanę się obywatelem Irlandii, może również utrzymać moje obywatelstwo francuskie?

Rząd irlandzki nie wymaga wyrzeczenia się twojego obywatelstwa francuskiego. W celu ustalenia, kto może stać się obywatelem irlandzkim, wszystkie stosowne opcje podane powyżej bierze się pod uwagę w zależności od indywidualnej sytuacji.