Babylon Radio Celebrating Cultures, Promoting Integration

Zezwolenie Na Pracę

Ogólnie rzecz biorąc, obywatele spoza EOG muszą mieć pozwolenie na pracę w Irlandii. EOG i Szwajcarii nie potrzebują zezwolenia na zatrudnienie, z wyjątkiem obywateli Bułgarii i Rumunii – patrz poniżej. Od 1 lutego 2007 istnieje szereg zmian w stosunku do wniosku i udzielania pozwoleń na pracę. Zgodnie z ustawą z zezwoleń na zatrudnienie i Pozwolenia 2003 Employment Act 2006 są 4 rodzaje zezwoleń na zatrudnienie: pozwolenie na pracę, zielona karta, małżonkami zezwoleń / pozwoleń na pracę i zależne od pozwoleń przeniesienia wewnątrz przedsiębiorstwa. Uwaga: EOG (Europejski Obszar Gospodarczy), składa się z państw członkowskich UE wraz z Norwegii, Islandii i Liechtensteinu.

Zezwolenia na pracę z 01 lutego 2007

Zezwolenia na pracę są dostępne dla zawodów z roczną pensją € 30,000 lub więcej.
Są one również dostępne dla bardzo ograniczonej liczby zawodów z pensji poniżej € 30,000.
Pozwolenia na pracę nie będą rozpatrywane w zawodach wymienionych jako niekwalifikujące się o pozwolenie na pracę – patrz poniżej.
Zezwolenie na pracę jest udzielane na okres 2 lat na początku, a następnie przez kolejne 3 lata.
Badanie potrzeb rynku pracy (patrz poniżej) jest wymagane w przypadku wszystkich wniosków pozwolenia na pracę.
Inne zmiany zezwolenia na pracę.
Pracodawca lub pracownik może ubiegać się o pozwolenie na pracę, na podstawie oferty pracy
Zostanie ona przyznana pracownikowi i będzie zawierać stwierdzenie praw pracowniczych i uprawnień
Pracodawca nie ma prawa od rekrutacji odliczeniu kosztów wynagrodzenia pracownika lub zachowania dokumentów osobistych pracownika
Kiedy już wydano pozwolenie na pracę masz wszystkie prawa zatrudnienia obywateli Irlandii lub UE na czas trwania zezwolenia na pracę.
Obywatele Bułgarii i Rumunii

Od 01 stycznia 2007 obywateli Rumunii i Bułgarii są obywatelami UE, ale może okazać się niezbędne, aby mieć pozwolenie na pracę nieprzerwanie przez okres 12 miesięcy do pracy w Irlandii. Wnioski o pozwolenia na pracę dla nich będzie mieć pierwszeństwo nad tymi, dla obywateli spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Obywateli Rumunii i Bułgarii, którzy zostali rezydentami w państwie na ważnego zezwolenia na pracę nieprzerwanie przez okres 12 miesięcy, nie są zobowiązane do posiadania pozwolenia na pracę.

Zasady

Zezwolenia na pracę wydawane są przez Departament Przedsiębiorczości, Handlu i Zatrudnienia. Pracodawca lub pracownik może wystąpić o pozwolenie, które muszą być w oparciu o ofertę zatrudnienia – patrz “Jak się ubiegać” poniżej. Wnioski o pozwolenie na pracę należą do dwóch kategorii, co następuje:

Praca z roczną pensją lub więcej € 30,000
Praca z roczną pensją mniej niż € 30,000 – bardzo ograniczona lista zawodów
Jednak wnioski o pracy w jednej z kategorii, nie będą brane pod uwagę, jeżeli są one dla zawodów wymienionych jako nieuprawnione – patrz wykaz poniżej.

Oferta pracy

Trzeba mieć kwalifikacje, umiejętności i doświadczenie niezbędne do pracy. Musisz być bezpośrednio zatrudnione i opłacane przez pracodawcę. Wnioski o pozwolenie na prace z agencji rekrutacyjnych i innych pośredników nie są dopuszczalne w ramach programu. Pracodawca musi być handel w Irlandii, zarejestrowana w urzędzie skarbowym oraz Urzędzie Rejestracji Spółek. Zezwolenie na pracę nie będą wydawane do firm, w których udzielenie zezwolenia oznacza, że ​​ponad 50% pracowników będzie obywatele spoza EOG.

Test potrzeb rynku pracy

Nowy wniosek o pozwolenie na pracę należy dołączyć dokumenty potwierdzające, że rynek pracy potrzebuje testu została przeprowadzona. Badanie wymaga, że ​​wakat musi być reklamowane w sieci zatrudnienia FAS / EURES oraz w lokalnych i krajowych gazet na 3 dni. Ma to zapewnić, że w pierwszej kolejności EOG lub Szwajcarii lub w drugiej instancji, obywatele Bułgarii i Rumunii nie można znaleźć, aby wypełnić wakat. Kandydaci na oblubieńczej / zależne pozwolenia na pracę są zwolnieni z testu potrzeb rynku pracy.

Zawody, które nie kwalifikują się do pozwoleń na pracę

Od kwietnia 2004 roku Departament Przedsiębiorczości, Handlu i Zatrudnienia, po konsultacji z FAS, ogłosił, raz na kwartał, sektory zawodowe, które są uważane za niekwalifikujące się o pozwolenie na pracę. Od 01 lutego 2007 pozwoleń na pracę nie są dostępne dla następujących zawodów.

Pracowników biurowych i administracyjnych
Ogólne pracownicy i robotnicy
Pracownicy obsługi i produkcji
Sprzedaż detaliczna pracowników, przedstawicieli handlowych i pracowników nadzorujących lub specjalistyczne sprzedaż
Sterowniki (z wyłączeniem samochodów ciężarowych)
Pracownicy przedszkola / Żłobek, opieka dla dzieci / nianie
Hotel, turystyka i gastronomia pracownicy wyjątkiem kucharzy
Poniższe rzemieślnicy i praktykant / stażysta rzemieślnicy: Introligatory, murarze, cieśle, ekspresy do szafy / stolarzy, monterów – karton, instalacji budowlanych, elektryków, oprzyrządowanie rzemieślników, monterów, dekarze – podłoga / ściana, mechanika – ciężkie pojazdy, rzemieślników oprzyrządowania , producentom metali, mechanicy – motorowe, pomysłodawców, malarzy i dekoratorów, hydraulicy, drukarki, inżynierowie – chłodnictwo, pracownicy blachy, ekspresy do narzędzi, naprawą nadwozia pojazdu, machinists – drewno, tynkarze i spawaczy
Przedłużenie pozwolenia na pracę

Jeśli pracujesz na istniejącej zezwolenia na pracę należy kontynuować pracę do momentu jej wygaśnięcia. Gdy ma być odnowiona nowe regulacje mają zastosowanie w odniesieniu do opłat i czas trwania zezwolenia na pracę. Lista niekwalifikowalnych kategorii stosuje się tylko do nowych wniosków o pozwolenie na pracę. Może ty lub twój pracodawca ubiegać się o odnowienie i potrzeb rynku pracy Badanie nie jest wymagane. Zezwolenie na pracę jest wydawane raz pierwszy od 2 lat, a następnie może zostać przedłużone na kolejne 3 lata. Po 5 latach wniosek o pozwolenie na pracę nieokreślony może być wykonane. W przypadku zmiany zatrudnienia nowy wniosek o pozwolenie na pracę muszą być wykonane wraz z badania potrzeb rynku pracy. Kiedy zostały legalnie mieszka i pracuje w Irlandii przez okres 5 lat od uzyskania zezwolenia na pracę można ubiegać się o długoterminowy pobyt do irlandzkiego Naturalizacji i Imigracji (INIS) – patrz “Gdzie składać podanie”. Można również ubiegać się o zwolnienie z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę. Jeśli wniosek zostanie zaakceptowany zostanie udzielone zezwolenie na zamieszkanie na przedłużony o kolejne 5 lat, a nie będziesz potrzebował pozwolenia na pracę w Irlandii.

Zmiana zatrudnienia

Jeśli jest to Twoja pierwsza pozwolenie na pracę w Irlandii, to oczekuje na pobyt z nowym pracodawcą na okres 12 miesięcy (z wyjątkiem w wyjątkowych okolicznościach). Następnie można przejść do nowego pracodawcy, pod warunkiem, że nowy wniosek o pozwolenie na pracę zostało wykonane. Jeśli przenosisz się do podobnej pracy potrzebuje rynek pracy Badanie nie jest wymagane. Jeśli zmieniasz zawód potrzeb rynku pracy Badanie musi być wykonane.

Utrata pracy

Jeśli stracisz pracę dzięki redundancji obowiązują warunki specjalne do pracy posiadaczy pozwolenia, którzy zostali zwolnieni. Po znalezieniu innego zatrudnienia trzeba wystąpić o nowe pozwolenie na pracę. Pod warunkiem, że oryginalny Zezwolenie na pracę zachowuje ważność niekwalifikowalne nie istnieją zawody, pracodawca nie musi ogłaszać wakat z FAS i aplikacji będą przetwarzane tak szybko, jak to możliwe. Możesz również skorzystać z niektórych usług dla osób poszukujących pracy w urzędach FAS, takich jak wywiad z oficerem służb zatrudnienia.

Wizy

Jeśli jesteś obywatelem wymaga wizy, jest to nadal wymóg, nawet jeśli nie potrzebują pozwolenia na pracę. Należy uzyskać wizę przed wyjazdem do Irlandii. Najbliższy irlandzka ambasada lub konsulat będzie w stanie doradzić czy potrzebujesz wizę turystyczną.

Rejestracja i pozwolenie na pozostanie

Obywatele spoza EOG (z wyjątkiem Szwajcarii) muszą zarejestrować się w Garda Siochana w obszarze, w którym zamierza mieszkać po przyjeździe do państwa. W Dublinie Rejestracja odbywa się w Garda National Immigration Bureau. Poza Dublinie można zarejestrować w lokalnych okręgowych komendach policji. Kiedy zostały legalnie mieszka i pracuje w Irlandii przez okres 5 lat od uzyskania zezwolenia na pracę można ubiegać się o długoterminowy pobyt do irlandzkiego Naturalizacji i Imigracji (INIS) – patrz “Gdzie składać podanie”.

Na utrzymaniu

Możesz być w stanie zabrać ze sobą rodzinę, aby tutaj żyć po zostały legalnie pracuje tu przez rok na pozwolenie na pracę. Musisz także być w stanie wykazać, że będzie można je wspierać. W praktyce, trzeba być uzyskiwania dochodów powyżej limitów dla rodziny Supplement.You dochodowym powinna mieć zastosowanie do łączenia rodzin do irlandzkiego naturalizacji i Imigracji (INIS). Współmałżonka i pozostające na utrzymaniu w wieku poniżej 18 lat mogą ubiegać się o zezwolenie na utrzymaniu współmałżonka / pracy, gdy są one legalnie w Irlandii na podstawie jest współmałżonek lub zależne. Mogą one wymagać wiz przyjechać do Irlandii (patrz “wiz” powyżej) i są Inis wytyczne dotyczące wymogów wizowych dla łączenia rodzin pracowników.

Zezwolenie nie jest konieczne prace

Jako cudzoziemiec, nie potrzebują pozwolenia na pracę, jeśli w jednej z następujących kategorii:

EOG / obywatelem Szwajcarii i twój małżonek (czy on / ona jest / EOG lub obywatel szwajcarski nie) i dzieci na utrzymaniu swoje – z wyjątkiem obywateli Bułgarii i Rumunii, patrz wyżej
Osoba, która uzyskała status uchodźcy – czy przez normalny proces lub jako uchodźca programu.
Doktorantka w którym praca jest integralną częścią studiów jest realizowany.
Osoba, która otrzymała pozwolenie na pobyt w kraju, bo są małżonek obywatela Irlandii lub rodzicem obywatela Irlandii.
Osoba, któremu odmówiono statusu uchodźcy, ale została dopuszczona do pozostania z przyczyn humanitarnych.
Odmowa zezwolenia na pracę

Będzie można odmówić zezwolenia na pracę, w którym:

Wszedł na stan na podstawie, że nie podejmowania pracy, na przykład, jako gość
Są w stanie nielegalnie lub przestały spełniać warunki, na podstawie których zostały dopuszczone
Zostaliśmy poproszeni przez Departament Sprawiedliwości, Równości i Reformy Prawa do opuszczenia stanu
Czy w trakcie deportacji
Poszukiwania zatrudnienia z nie / Europejskiego Obszaru Gospodarczego, który szwajcarskiego pracodawcy działający w stanie bez zezwolenia działalności Ministra Sprawiedliwości, Równości i Reformy Prawa
Inne kategorie, aby pamiętać,

Jest to podstawowy warunek wejścia w stanie dla uczniów, że są one w stanie utrzymać się w czasie studiów tutaj. Od 18 kwietnia 2005 nowych studentów otrzymało pozwolenie na pozostanie w Irlandii na studia nie będą miały pozwolenie na pracę (zdefiniowanej jako do 20 godzin w niepełnym wymiarze czasu pracy w tygodniu lub w pełnym wymiarze czasu pracy w okresach wakacyjnych), chyba że są one uczestniczy? W pełnym wymiarze Oczywiście czas co najmniej rok prowadzi do uznanych kwalifikacji. Istnieje lista uznanych kursów na stronie internetowej Wydziału Edukacji. Studenci, którzy mieli pozwolenie na pozostanie dniu 18 kwietnia 2005 może nadal pracować w niepełnym wymiarze czasu i badania w Irlandii do końca okresu ich wizy.
Od 10 kwietnia 2007 studentów spoza EOG, którzy ukończyli stycznia 2007 lub po 1 z podstawowym, magisterskie lub doktoranckie mogą być dopuszczone do pozostawania w Irlandii przez okres 6 miesięcy. Stopień musi być z irlandzkim trzeciego poziomu instytucji edukacyjnej. Trzeci poziom Graduate Program (pdf) pozwoli im znaleźć zatrudnienie i ubiegać się o pozwolenie na pracę lub zezwolenia Zielonej Karty. W tym okresie 6 miesięcy mogą pracować w pełnym wymiarze godzin. Muszą być legalnie w Irlandii i powinna mieć zastosowanie do tego rozszerzenia ich zgody (skarbowej 2) studentów do lokalnego biura rejestracji imigracji – patrz “Rejestracja i pozwolenie na pozostanie” powyżej.
Istnieją specjalne ustalenia dotyczące wniosków o pozwolenie pracy dla sportowców (tylko graczy), pielęgniarek i lekarzy, w tym bez wymogu dla potrzeb rynku pracy test.
Bardzo restrykcyjna polityka działa w zakresie wydawania pozwoleń na pracę dla pracowników domowych. Wnioski będą rozpatrywane tylko wówczas, gdy zostanie ustalone, że osoba jest w pracy z rodziną za granicą przez okres co najmniej jednego roku przed datą złożenia wniosku o pozwolenie na pracę. Zezwolenia, w których wydane, podlegają rygorystycznym warunkom.
Od 06 czerwca 2006 osób na podstawie wizy Working Holiday nie może już przenieść się do pozwolenia na pracę.
Oprócz długoletniej niektórych uchodźców, osób ubiegających się o status uchodźcy w Irlandii nie są uprawnieni do pracy na wszystkich
Ceny

Opłatę należy uiścić przez wnioskodawcę. W niektórych przypadkach, opłata może zostać zniesiona. Opłaty dla nowych aplikacji i odnawiania pozwoleń na pracę od 1 lutego 2007

Czas pracy zezwolenia wielkość
do 6 miesięcy 500 €
Od 6 miesięcy do 2 lat 1000 €
2 lat do lat 3 € 1.500
nieograniczony (po 5 latach) Bez opłaty
Jak aplikować

Nowe wnioski o pozwolenia na pracę może być dokonane przez przyszłego pracodawcy lub pracownika do pracy pozwalające Sekcja Ministerstwie Przedsiębiorczości, Handlu i Zatrudnienia. Wnioski należy składać na nowy formularz wniosku o pozwolenie na pracę. Należy dołączyć:

Dwa podjętych ostatnio fotografie paszportowe pracownika z proponowanym
Dowody do potrzeb rynku pracy podjęto badania
Dokumenty potwierdzające certyfikowanych kwalifikacji pracownika.
Stosowne opłaty
Również

Jeśli proponowane pracownik ma miejsce zamieszkania w Irlandii, kopie wszystkich wiz, znaczki meldunkowe i GNIB Karta rejestracyjna – patrz wyżej
Jeśli proponowane pracownik nie mieszka w Irlandii, to powinien on ubiegać się o wizę – patrz wyżej
Przedłużenie pozwolenia na pracę

Albo pracodawca lub pracownik może ubiegać się o przedłużenie za pomocą formularza wniosku o odnowienie. Jeśli pracodawca występuje o pozwolenie na pracę w odniesieniu do byłego pracownika, który opuścił stan, zostanie to uznane za nowy wniosek.

Należy zezwolić 2 do 3 miesięcy dla nowej aplikacji lub odnowienia do przetworzenia.

Gdzie należy złożyć wniosek

Ministerstwo Przedsiębiorczości, Handlu i Zatrudnienia Zatrudnienie Pozwala rozdział

Davitt Dom 65a

Adelaide Road

Dublin 2

Irlandia

Godziny otwarcia: 9: 30-13: 00 i 14: 00-17: 00

Tel: +353 1 417 5333

Pod lokalnym: 1890 201 616

Faks: +353 1 631 3268

WWW: www.entemp.ie

E-mail: employmentpermits@entemp.ie

Irlandzki Służby imigracyjne naturalizacja i

13/14 Burgh Quay

Dublin 2

Irlandia

Tel: +353 1 616 7700

Pod lokalnym: 1890 221 227